اقتصاد

اقتصاد شیلی در یک نگاه

 

کشور شیلی دارای یکی از شکوفاترین اقتصادها در میان کشورهای جهان سوم می باشد و به یوزپلنگ اقتصادی منطقه آمریکای لاتین شهرت دارد. این کشور به دلیل سیستم پیشرفته اقتصادی، مالیاتی و نیز خصوصی سازی، بازار مناسبی برای کالاهای صنعتی، تکنولوژیکی و سرمایه گذاری دولتی،‌ خصوصی و مؤسسات مالی می باشد. برخورداری از سیستم مالیاتی و تعرفه ای پیشرفته و دور بودن از مشکلات بوروکراسی و محدود کننده ای که اکثریت کشورهای منطقه را آزار می دهد، از جمله ویژگی های اقتصاد شیلی است که به عنوان الگو برای سایر کشورها مطرح می باشد. همین امر در جذب بیشتر سرمایه گذاری خارجی و نیز تسهیل مناسبات با بلوک های فرا منطقه ای و منطقه ای موثر بوده است.

شیلی از لحاظ ذخائر معدنی یکی از غنی ترین کشورهای جهان محسوب می شود. از یک سو بزرگ ترین تولید کننده مس جهان و همزمان عرضه کننده دیگر مواد مهم معدنی همچون ذغال سنگ، سنگ آهن، سرب، تنگستن، مولیبدن، منگنز، جیوه، آلومینیوم و قلع است. 19 درصد از کل ذخائر مس جهان و نیز  35 در صد از کل صادرات این محصول در سطح جهانی اختصاص به شیلی دارد. توانمندی شیلی در بخش تولید مس از یک سو و افزایش مصرف مس در بین کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته بویژه کشورهای شرق آسیا از سوی دیگر روابط تجاری نزدیکی را میان شیلی و حوزه آسیا و پاسیفیک ایجاد نموده و کشورهایی مانند ژاپن، چین و یا کره جنوبی ظرف چند سال اخیر در تجارت خارجی شیلی از جایگاه ویژه و مهمی برخوردار شده اند و این کشور به عنوان تأمین کننده با ثباتی برای آنها به شمار می رود.

در بخش کشاورزی و شیلات نیز این کشور با توجه به موقعیت اقلیمی و آب هوایی قدرتمند بوده و اولین صادر کننده میــوه در آمریکای لاتین است و انگور در بین میوه جات صادراتی آن جایگاه نخست را دارد . سیب و گلابی نیز از جمله صادرات اصلی میوه شیلی  محسوب می شوند.

شیلی همچنین طی سالهای اخیر دارای بالاترین شاخص رشد اقتصادی در میان کشورهای آمریکای لاتین بوده است. مهم ترین منبع درآمد ارزی این کشور مس و منابع معدنی می باشد که حدود 5/44 درصد کل درآمدهای ارزی کشور را تشکیل می دهد. به طور کلی تسهیلات و زیرساخت مناسب به منظور صدور کالا در شیلی بسیار مساعد بوده و همین امر سبب شده تا صادرات به طور پیوسته رشدی صعودی داشته باشد.

در سال های اخیر،  شیلی در جستجوی راهکارهای نقش پذیری فعال تر در حوزه اقتصادی،‌ تلاش های مختلفی به منظور گسترش مناسبات با حوزه آسیا ـ پاسیفیک را به مورد اجراء گذاشته است. در همین رابطه، طی سالهای گذشته ارتقاء جایگاه شیلی به عنوان دروازه ورودی آمریکای لاتین، از جمله اولویت های دولتمردان این کشور محسوب گردیده و در جهت تسهیل این مهم، گسترش مناسبات تجاری و عقد موافقت نامه های تجارت آزاد و سرمایه گذاری متقابل با 56 کشور جهان از جمله: ایالات متحده آمریکا، کانادا و مکزیک و از طرفی نزدیکی به سازمان منطقه ای همکاری اقتصادی موسوم به مرکوسور در جنوب نیمکره مورد توجه شیلی قرار گرفته است. این کشور در راستـای توسعه مبادلات تجاری خود با بلوک های فرامنطقه ای توافقات همکاری اقتصادی و تجارت آزاد را با اتحادیه اروپا، کره جنوبی و ایالات متحده آمریکا امضاء نموده و مذاکرات مشابهی نیز با کشورهای هند، تایلند و اندونزی در حال انجام است. 

مسـاحت

102، 756 کیلومتر مربع

جمعیـت

17.216.945  نفر ( جولای سال 2013)

واحــد پـــــول

پزو

نرخ تسعیـــــر

یک دلار آمریکا  معادل 512 پزو (نوامبر 2013)

تولید ناخالص داخلی

 8/325 میلیارد دلار (سال 2012)

نرخ رشد اقتصـادی

5/5 درصد (سال 2012)

درآمــد سرانـــــه

18700 دلار (سال 2012)

نرخ تورم

3 % (سال 2012)

نرخ بیکاری

4/6% (سال 2012)

ذخــــایـــر ارزی

65/41 میلیارد دلار (31 دسامبر 2012)

قروض خـارجــی

6/104 میلیارد دلار (31 دسامبر 2012)

صادرات

78 میلیارد و 28 میلیون دلار (سال 2012)

واردات

 74 میلیارد و 86 میلیون دلار (سال 2012)

شرکاء عمده تجاری

چین، آمریکا، ژاپن، برزیل، ، کره جنوبی، هلند، آرژانتین، مکزیک، ایتالیا، آلمان، کانادا، آلمان، تایوان و کلمبیا

کالاهای وارداتی

نفت و مشتقات نفتی، مواد شیمیائی، خودرو، وسایل الکتریکی و ارتباطی، ماشین آلات صنعتی، مواد غذایی، تجهیزات حمل و نقل

کالاهای صادراتی

مس ( با تولید 35درصد مس جهان)، مواد معدنی ، محصولات دریائی ، میوه، کاغذو خمیر کاغذ، چوب، شراب

محصولات عمده کشاورزی و دامی

انگور، سیب، گلابی، هلو، پیاز، ذرت، گندم، جو، سیر، مارچوبه، لوبیا، گوشت گاو، مرغ، پشم، ماهی، الوار

صنایع

مس، دیگر مواد معدنی، مواد غذایی، شیلات، آهن و فولاد، چوب و محصولات چوب، تجهیزات حمل و نقل ، سیمان، نساجی