ساختار سیاسی

جغرافیای سیاسی :

            شیلی به لحاظ موقعیت جغرافیایی در جنوب غربی آمریکای جنوبی واقع شده و با سه کشور آرژانتین، بولیوی و پرو مرز مشترک دارد. شیلی در منطقه ای قرار گرفته که به دلیل وجود رقابت های سنتی و اختلافات مرزی و ارضی منطقه ای مستعد برای درگیری های احتمالی می باشد و این موضوع از نقطه نظر امنیت آمریکای جنوبی و همچنین منافع کشورهای پیشرفته صنعتی به جهت دسترسی به مواد خام حیاتی و بازرگانی دریایی امن، اهمیت بسزایی دارد.

  نوع حکومـــت:

            براساس قانون اساسی فعلی شیلی مصوب 1980 و اصلاحیه های بعدی آن، این کشور جمهوری پارلمانی مبتنی بر تعدد احزاب سیاسی بوده و رئیس جمهور بالاترین قدرت اجرایی کشور است که از طریق برگزاری انتخابات و با رای مستقیم مردم و تنها برای یک دوره چهار ساله انتخاب می شود. قدرت قانون گذاری در اختیار کنگره ملی متشکل از دو مجلس نمایندگان و سنا می باشد. مجلس سنا دارای 38 سناتور بوده که با رأی مستقیم مردم برای هشت سال انتخاب می شوند. تعداد اعضای مجلس نمایندگان 120 نفر است که با رای مستقیم مردم و از 60 حوزه انتخاباتی برای مدت چهارسال انتخاب می شوند. احزاب اصلی شیلی « حزب دمکرات مسیحی، حزب برای دمکراسی، حزب رادیکال سوسیال دمکرات، حزب سوسیالیست، حزب بازسازی ملی و ‌حزب اتحاد دمکراتیک مستقل» می باشند که در کنگره این کشور دارای نمایندگانی هستند .

قوه قضائیه:

قوه قضائیه:           

دیوان عالی دادگستری عالی ترین مرجع قضایی شیلی به شمار می رود و دارای 21 نفر عضو می باشد. اعضای این دیوان توسط رئیس جمهور برای یک دوره دو ساله تعیین و با تصویب مجلس سنا عضویت آنان جنبه قانونی می یابد. اعضای این دیوان از میان خود یک نفر را به عنوان رئیس انتخاب می کنند. 16 نفر از اعضای این دیوان باید از سابقه قضایی و 5 نفر نیز باید از سابقه وکالت بالای 15 سال برخوردار باشند. هر زمان که دوره عضویت یکی از اعضاء پایان می یابد برای تعیین عضو جدید، اعضای دیوان عالی دادگستری یک فهرست 5 نفر را به رئیس جمهور معرفی و وی نیز از میان آنان یک نفر را تعیین می کند که پس از تصویب مجلس سنا عضویت او رسمیت پیدا می کند.

رئیس حکومت :

طی آخرین انتخابات ریاست جمهوری شیلی که در دو مرحله به دلیل عدم کسب حد نصاب لازم در تاریخ های 13 دسامبر 2009(مرحله اول) و 17 ژانویه 2010 (مرحله دوم) برگزار گردید، آقای سباستین پینه یرا اقتصاد دان سرمایه دار از حزب نوسازی ملی با گرایش راست میانه با کسب 61/51 درصد آراء موفق به شکست ادواردو فری سناتور فعلی، رئیس جمهور اسبق و نامزد احزاب چپ گرای این رقابت ها (با 39/48 درصد آراء) شد و به عنوان رئیس جمهور برگزیده شد و از 11 مارس 2010 رسماً قدرت را برای یک دوره چهار ساله بدست گرفته است.

آقای پینه یرا به عنوان سرمایه دار و شخصیت فعال سیاسی و اقتصادی از حزب نوسازی ملی پیش از تصدی پست ریاست جمهوری، علاوه بر فعالیت های حزبی و اقتصادی در بخش خصوصی، سابقه تدریس در دانشگاه شیلی و دانشگاه کاتولیک، سناتور مجلس به مدت 8 سال (1998-1990) و نامزدی انتخابات ریاست جمهوری در سال 2005 را در کارنامه خود دارد. پیروزی وی در انتخابات سال 2010 درواقع پایانی بود بر حاکمیت 20 ساله احزاب چپ گرا بر شیلی، پس از بازگشت دموکراسی به این کشور در سال 1990 و آغازی بر روی کار آمدن یک دولت راست گرا بود. از دیدگاه مذهبی، پینه یرا یک فرد مذهبی و با گرایش مسیحی کاتولیک می باشد.